Αναζήτηση Προϊόντων

Αναζήτηση χρήσιμων άρθρων που έχουν δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες του Livingbio.

Γράψτε τις Λέξεις - Κλειδιά της Αναζήτησης σας:

Ορισμός Παραδοσιακών Προϊόντων

Arthro-3-Paradosiaka-1

Τα παραδοσιακά είναι χειροποίητα, σπιτικά, χωριάτικα τρόφιμα, τοπικής εμβέλειας, τα οποία δεν παράγονται με μαζικό - βιομηχανικό τρόπο.

Δεν περιέχουν τεχνητά χρώματα και αρώματα, συντηρητικά και χημικά πρόσθετα.

Υπάρχει πρόβλημα σαφούς προσδιορισμού του όρου “παραδοσιακό”. Θα έπρεπε να είναι ό,τι μας παραδίδεται. Και μας παραδίδεται κάτι από την προηγούμενη γενιά. Κάποτε η γενιά ήταν 30 χρόνια, σήμερα που το προσδόκιμο επιβίωσης είναι 75 χρόνια, παραδοσιακό θα έπρεπε να είναι κάτι το οποίο γινόταν το 1930 περίπου στην Ελλάδα.

Μια ακόμη παράμετρος είναι η ποσότητα. Το ερώτημα που τέθηκε είναι κατά πόσο η μαζική-βιομηχανική παραγωγή μπορεί να προσφέρει ως τελικό προϊόν κάτι το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “παραδοσιακό”. Φαίνεται ότι οι σύγχρονες επιστήμες επιτρέπουν ως ένα βαθμό την προσφορά τροφίμων που προσομοιάζουν με παραδοσιακά, αλλά το ερώτημα παραμένει.

Τα παραδοσιακά προϊόντα εντάσσονται στις εξής ευρείες κοινότητες:


1.    Παραδοσιακά προϊόντα κατοχυρωμένα ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), σύμφωνα με τον ΚΑΝ. (ΕΚ) αριθμός 510/2006. Ενδεικτικά προϊόντα της κατηγορίας αυτής είναι τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρασιά κλπ.


2.    Παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα κατοχυρωμένα ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), σύμφωνα με τον ΚΑΝ (ΕΚ) αριθμός 509/2006 (παλιότερα γνωστά ως ΕΠΠΕ). Στην Ελλάδα δεν έχει υιοθετηθεί ως τώρα η σχετική νομοθεσία, αλλά έχει υλοποιηθεί μελέτη για τα “εν δυνάμει εγγυημένα παραδοσιακά προϊόντα ΕΠΠΕ” το 2004. Ενδεικτικά προϊόντα της κατηγορίας αυτής είναι ο τραχανάς, οι κάθε είδους πίτες, η μπουγάτσα, το παστέλι, το χωριάτικο λουκάνικο, τα αμυγδαλωτά κλπ.


3.    Παραδοσιακά, σπιτικά, χειροποίητα, χωριάτικα προϊόντα, κυρίως τοπικής εμβέλειας, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά δεν έχουν πιστοποιηθεί ή ενταχθεί σε κάποιο “Εθνικό Κατάλογο Παραδοσιακών Προϊόντων”. Τα προϊόντα της κατηγορίας αυτής αποτελούν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των παραδοσιακών προϊόντων της ελληνικής γης και της ελληνικής χειροτεχνίας και φυσικά ιδιαίτερο  στοιχείο της γαστρονομικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας.


Παραδοσιακά είναι τα προϊόντα που έχουν παραχθεί με αυτές τις αρχές και αναγράφουν τα στοιχεία του παραγωγού τους, τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και τον τόπο προέλευσης και παραγωγής τους. Τα αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα δεν είναι απλά γεύση, αλλά και πολιτισμός της συγκεκριμένης περιοχής και κοινωνίας.

 

Περισσότερες συμβουλές - άρθρα...

Συνταγές μαγειρικής...

 

 

Για προσφορές & δωρεάν συμβουλές:

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

Εγγραφή στο Newsletter

Μέλη:

Με μια ματιά: