Αναζήτηση Προϊόντων

Αναζήτηση χρήσιμων άρθρων που έχουν δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες του Livingbio.

Γράψτε τις Λέξεις - Κλειδιά της Αναζήτησης σας:

Ορισμός Ελληνικών Προϊόντων

Arthro-4-Ellinika-proionta

Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, σε μια χώρα ανοιχτή σε μια τεράστια αγορά που διέπεται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, από το δέλεαρ των τιμών, από τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από τις δυνατότητες της ντόπιας παραγωγικότητας, πώς ορίζεται το εθνικό προϊόν;

Πόσο Ελληνικό είναι το Ελληνικό και πόσο ξένο το ξένο προϊόν;


Τελικά, καταναλώνουμε Ελληνικά προϊόντα;
Ναι, στο βαθμό που υπάρχει μόχθος, επιχειρηματικότητα, ιδέες Ελληνικές. Η πρώτη ύλη, από όπου και αν προέρχεται, απλώς τις υπηρετεί.       

 
Όμως, το ανάθεμα που καλούμαστε να ρίξουμε στις παλιές καταναλωτικές αμαρτίες μας και η εσωστρέφεια του “καταναλώνω ό,τι παράγω” θα δώσει οξυγόνο στη μονίμως ελλειμματική εθνική οικονομία, φέρνοντας την αύξηση της παραγωγής και την πολυπόθητη ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο;

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, εγχώριο προϊόν θεωρείται εκείνο που μέρος της μάζας του προέρχεται από μια συγκεκριμένη χώρα, στην οποία και ολοκληρώνεται η παραγωγή του. Εκτός από τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) λοιπόν, ελάχιστα ή μάλλον ανύπαρκτα προϊόντα είναι αυτά των οποίων τα κεφάλαια, το σύνολο των πρώτων υλών και η εργασία που απαιτήθηκαν για την παραγωγή τους προέρχονται από τη χώρα που ρίχνει το προϊόν στην αγορά.

Η λύση στο πρόβλημα δεν θα ήταν λοιπόν να γυρίσουμε στην κλειστή οικονομία, αλλά να δημιουργήσουμε καλής ποιότητας Ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να καθιερωθούν τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Και για να εξηγούμαστε, το ότι θα επιβιώσει ένα επιχειρηματίας που εμπορεύεται Ελληνικά προϊόντα δεν σημαίνει αυτόματα πως σώζεται και ο καταναλωτής.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο τι είναι Ελληνικό και τι όχι, αλλά στο ότι οι επιχειρηματίες οφείλουν να παράγουν προϊόντα τα οποία δίνουν αξία στον καταναλωτή. Το value, η αξία δηλαδή, είναι μία απλή εξίσωση που λέει τι όφελος θα έχω αν αγοράσω κάτι και τι μου στοιχίζει. Αυτό που Ελληνικά το λέμε “αξίζει τα λεφτά του”. Με αυτό το κριτήριο πρέπει να αγοράζουν και οι καταναλωτές, αν θέλουν ουσιαστικά να στηρίξουν τη χώρα. Το made in Greece είναι έξοδος από τη κρίση, αλλά με αξία την οποία θα παράγουμε και θα πουλάμε σε όλον τον κόσμο. Η λύση είναι να σεβαστείς τον πελάτη και όχι απλά να του πουλάς εθνικιστικά σλόγκαν του τύπου “αγοράζω Ελληνικά”.

Όσο για το barcode 520, το οποίο αποτέλεσε τη σημαία των οπαδών του “αγοράζω Ελληνικά”, όντως αντιστοιχεί σε Ελληνικά προϊόντα, αλλά όχι αποκλειστικά! Το γεγονός ότι το 520 δεν αντιστοιχεί μόνο σε Ελληνικά προϊόντα επιβεβαιώθηκε και από την εταιρία GS1 Hellas, η οποία διαχειρίζεται το barcode 520 για λογαριασμό Ελληνικών προϊόντων και εταιριών. Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση barcode από τις Ελληνικές εταιρίες, τη χρησιμοποιούν όμως για λόγους logistics (διανομής και αποθήκευσης). Οι Ελληνικές εταιρίες απευθύνονται στην GS1 Hellas και παίρνουν κωδικό 520, μπορεί όμως τα προϊόντα τους να προέρχονται από εισαγωγές και να είναι ξένα.

Όπως μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο: Ελληνικά προϊόντα να μην φέρουν αυτόν τον κωδικό.

 

Περισσότερες συμβουλές - άρθρα...

Συνταγές μαγειρικής...

 

 

Για προσφορές & δωρεάν συμβουλές:

Εγγραφείτε στο newsletter μας...

Εγγραφή στο Newsletter

Μέλη:

Με μια ματιά: