Ο κρόκος (Crocus sativus linneaus) συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά όλων των εποχών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
Αυτό το πανέμορφο λουλούδι αποτελείται από στίγματα τα οποία μαζεύονται με το χέρι κάθε φθινόπωρο. Στη συνέχεια αποξηραίνονται προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται περίπου 50.000 στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου!
Ο κρόκος ή η Ελληνική ζαφορά (Saffron - σαφράν) ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.
Το εκχύλισμα στιγμάτων κρόκου είναι αντιπηκτικό και προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Ο κρόκος είναι τονωτικό φυτό με διαπιστωμένη αντιοξειδωτική δράση και πιθανόν και αντικαρκινική (αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στις σειρές Κ562 και Hi-60, δηλαδή τα λευχαιμικά κύτταρα).
Χρησιμοποιείται σαν τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, αντισπασμωδικό και διεγερτικό. Διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, περιορίζοντας τις γαστραλγίες, τον κοκκίτη και τους νευρικούς κολικούς.
Ο κρόκος βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα την μνήμη. Και επίσης ελαττώνει τον πόνο και την φλεγμονή στα ούλα (τρίψιμο στιγμάτων πάνω στα ούλα).
Για εξωτερική χρήση, ο κρόκος γιατρεύει σπυριά, φλεγμονές και παθήσεις κυρίως του στήθους.
Ο κρόκος περιέχει ζεαξανθίνη, καροτένιο α,β και γ, τις βιταμίνες Β και Β2, υδατάνθρακες και το αιθέριο έλαιο σαφρονάλη. Η κροκετίνη αποτελεί την κύρια χρωστική ουσία του φυτού και είναι αυτή που δίνει το έντονο χρώμα και την γεύση στα τρόφιμα.