Το Σαλέπι παράγεται από τον βολβό ενός σπάνιου φυτού που επιστημονικά ονομάζεται όρχις ο γραπτός. Φυτρώνει και καλλιεργείται στα ψηλά βουνά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Κατά παράδοση, χρησιμοποιείται ως θερμαντικό και μαλακτικό ρόφημα για το λαιμό και το στομάχι. Αυτό το πηκτό ρόφημα ανακουφίζει το βήχα, το άσθμα και τον στομαχόπονο.
Τρόπος παρασκευής: διαλύστε καλά το περιεχόμενο ενός φακέλου (12 γραμμάρια) σε 100ml νερό (μισό ποτήρι) και βράστε το ανακατεύοντας, μέχρι να φουσκώσει. Το ρόφημα είναι έτοιμο - τόσο απλά!
Αντί για νερό μπορείτε να βάλετε γάλα αν θέλετε να βελτιώσετε την γεύση του και φυσικά μπορείτε να το εμπλουτίσετε με περισσότερα μυρωδικά (κανέλα, μαστίχα Χίου σε σκόνη, πιπερόριζα). Και όταν ετοιμαστεί, προσθέστε του ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού.
Αλλά μπορείτε να φτιάξετε και έναν υγιεινό και δροσερό ζελέ αν βράσετε 3-4 φακελάκια και τα βάλετε σε ένα μπολ μαζί με κομματάκια φρούτων ή ακόμα και ξηρούς καρπούς. Το αφήνετε για λίγο στο ψυγείο και έχετε ένα δροσερό επιδόρπιο!
Συστατικά: ζάχαρη βιολογικής γεωργίας, καλλιεργημένο σαλέπι, κανέλα, άνθος αραβοσίτου, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο.
Χωρίς συντηρητικά.
Διαθρεπτικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 233 kcal, Υδατάνθρακες 49,1%, Πρωτεΐνες 6,5%, Λιπαρά 1,8%.
Διαθρεπτικά στοιχεία ανά 1 φακελάκι (12 γραμμάρια): Ενέργεια 28 kcal, Υδατάνθρακες 5,9%, Πρωτεΐνες 0,78%, Λιπαρά 0,22%.