Η Στέβια (Stevia rebaudiana) είναι φυσική γλυκαντική ουσία και αντικαθιστά τη ζάχαρη για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Περιέχει στεβιόζη ή στεβιόλη, μία ουσία η οποία έχει πολλαπλάσια γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη χωρίς όμως να αποδίδει ενέργεια (θερμίδες) και χωρίς να περιέχει υδατάνθρακες.
Προέρχεται από τη Νότια Αμερική όπου περιγράφεται για πρώτη φορά στη βοτανική του Bertoni στο τέλος του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια επιστημονικής αποστολής στην Παραγουάη.
Τα συστατικά στα οποία οφείλεται η γλυκιά γεύση των φύλλων της στέβια ονομάζονται στεβιοσίδη και ρεμπαουδιοσίδη-Α και είναι 200 με 300 φορές γλυκύτερα από τη ζάχαρη, σταθερά στη θέρμανση και σε διαφορετικά pH και δεν αποικοδομούνται.
Στην σημερινή εποχή, στην εποχή της δέσμευσης για έναν υγιή τρόπο ζωής και της αναζήτησης των εναλλακτικών λύσεων για την κατανάλωση της ζάχαρης, η στέβια αρχίζει να καταναλώνεται και να καλλιεργείται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
Η γλυκαντική ουσία της στέβιας οφείλεται στα περιλαμβανόμενα glycosides, τα οποία δεν συμμετέχουν στο μεταβολισμό και δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη. Αυτό κάνει τη στέβια άριστη εναλλακτική λύση της ζάχαρης για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.
Επίσης, επειδή δεν αποδίδει ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση ή διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
H ημερήσια πρόσληψη rebaudioside-A δεν έχει καμία επίδραση σε ανθρώπους με φυσιολογική και χαμηλή συστολική πίεση ή ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση
Η στέβια υπό μορφή ξηρών φύλλων είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση και για τους ανθρώπους που επιδιώκουν έναν υγιή και περιβαλλοντικά συνειδητό τρόπο ζωής.
Σχετικά με την ασφάλεια στη χρήση της, αναφέρουμε ότι τα φύλλα της στέβια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες από αυτόχθονες της Ν. Αμερικής. Η Ιαπωνία ήταν η πρώτη χώρα που την αξιολόγησε και ενέκρινε τη χρήση της στις αρχές του 1970. Ακολούθησε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration – FDA) το 2008, την ίδια χρονιά με την Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA, διεθνής επιστημονική επιτροπή).
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) αξιολόγησε με τη σειρά της το σύνολο των δεδομένων από επιστημονικές μελέτες που διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και σε συμφωνία με την JEFCA τους θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση και το 2011 ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα.
Σημείωση: Τα φύλλα του φυτού είναι γνωστά για τις γλυκαντικές τους ιδιότητες και είναι 30 με 45 φορές γλυκύτερα από τη ζάχαρη. Η στέβια που πωλείται ως συμπλήρωμα είναι συνήθως ένα ακατέργαστο παρασκεύασμα (σε μορφή σκόνης ή υγρού) που παράγεται από τα φύλλα του φυτού και μπορεί να περιέχει μείγμα πολλών ουσιών από τις οποίες λίγες μόνο διαθέτουν γλυκαντικές ιδιότητες.
Οι γλυκοζίτες στεβιόλης (steviol glycosides) είναι τα γλυκά συστατικά των φύλλων του φυτού στέβια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί γλυκοζίτες στεβιόλης με διαφορετικές γλυκαντικές ιδιότητες. Οι γλυκύτεροι και πιο άφθονοι στα φύλλα του φυτού είναι η στεβιοσίδη (stevioside) και η ρεμπαουδιοσίδη-Α (rebaudioside-A) και είναι 200 με 300 φορές γλυκύτεροι από τη ζάχαρη.
Η Στέβια 3x είναι ίσης γλυκύτητας με τη ζάχαρη, άρα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αντί για ζάχαρη σε αναλογία 1 προς 3 (δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού στέβια για κάθε 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη).
Κατάλληλη για όλες τις χρήσεις.
Ενδείκνυται σε σοκολάτες, επιδόρπια, ζύμες για κέικ, κρέμες, παγωτά, γιαούρτι, μείγματα με γάλα, ροφήματα κλπ.
Περιέχει γλυκοζίτες στεβιόλης rebaudioside-A σε ποσοστό 95%.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια : Ενέργεια 0 kcal, Υδατάνθρακες 0%, Πρωτεΐνες 0%, Λίπη %, Νάτριο 0%.