Η Κινόα (Chenopodium quinoa - Χηνοπόδιον η κινόα) είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα (άσπρο, κόκκινο, μαύρο, μπλε), ανήκει στα ψευτοδημητριακά και κατάγεται από την νότια Αμερική. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μία καλή πηγή φυτικών ινών.
Η Κινόα είχε μεγάλη διατροφική σημασία για τους πολιτισμούς των Άνδεων της Λατινικής Αμερικής λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνη (περίπου 15%).
Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα, άρα χρειαζόμαστε λιγότερη πρωτεΐνη κινόα σε σχέση με πρωτεΐνη σιταριού για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Επιπλέον περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (πολύ καλά για το κυκλοφορικό και την καρδιά), αλλά και τα ωφέλιμα μέταλλα φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο.
Περιέχει τις βιταμίνες Β1, Β2, νιασίνη, Β6, φυλλικό οξύ. Θεωρείται άριστο αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει την αιμάτωση του εγκεφάλου και κατά συνέπεια την συγκέντρωση και την καλύτερη πνευματική απόδοση.
Η Κινόα δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.
Το μαγείρεμα της κινόα είναι εξαιρετικά εύκολο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το ρύζι ή το κουσκούς. Ωστόσο πρέπει να πλυθεί πολύ καλά καθώς η φλούδα της μπορεί να δώσει μία πικρή γεύση στο φαγητό. Γι' αυτό συνιστάται να βραστεί τουλάχιστον σε διπλάσια ποσότητα νερού.
Η Κινόα μόλις βράσει και φουσκώσει (περίπου όπως το πλιγούρι) μεταμορφώνεται σε ένα διάφανο κόκκο με μια σπιράλ ουρίτσα και "σπάει" απολαυστικά στο δόντι. Έχει γεύση απαλή και σχεδόν ουδέτερη.
Η Κινόα μπορεί να φαγωθεί σκέτη ή ανάμεικτη με λαχανικά, όσπρια, κρεατικά ή ό,τι άλλο επιθυμείτε!
Διαθρεπτική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 368 Kcal, Υδατάνθρακες 57%, Πρωτεΐνες 14%, Λιπαρά 6,1%, Φυτικές Ίνες 7%, Αλάτι 0,05%.
Βιολογικό προϊόν Βολιβίας.