Το Κους κους παρασκευάζεται από χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και στεγνώνει στον ήλιο.
Προέρχεται από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, όπου μαγειρεύεται στον ατμό και είναι ένα παραδοσιακό πιάτο.
Παράγεται από προψημένο σκληρό σιτάρι και έτσι έχει πολύ μικρό χρόνο μαγειρέματος σε σχέση με άλλα ζυμαρικά ή ρύζια.
Περιέχει πρωτεΐνη, μαγγάνιο και φώσφορο ενώ είναι και πολύ καλή πηγή αμύλου το οποίο χρειαζόμαστε για ενέργεια.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έτσι συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.
Χρησιμοποιείστε το αντί για ρύζι ως συνοδευτικό για διάφορα κρεατικά, για ψητά λαχανικά, για ψάρια.
Ακόμα, χρησιμοποιείται και ως γέμιση για λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές κ.λπ.
Προστίθεται σε κρεατόσουπες (και άλλες σούπες), στα όσπρια, σε σαλάτες (το αφρικάνικο ταμπούλι γίνεται με κουσκούς αντί για πλιγούρι).
Με γάλα είναι ένα θρεπτικότατο πρωινό, ενώ όταν συνυπάρξει με ζάχαρη, ξερά φρούτα και καρπούς, ροδόνερο και βούτυρο γίνεται ένα ξεχωριστό γλύκισμα!
Τρόπος μαγειρέματος:
Μόνο του: Βράστε μισό λίτρο νερό με έναν κύβο λαχανικών και ρίχνετε 500 γραμμάρια κους κους.
Το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Χρειάζεται συχνά ανακάτεμα με πηρούνι ώστε να μην σβωλιάσει.
Μαζί με κρέας (ή άλλα φαγητά) σε κατσαρόλα: Βράστε το ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα τρόφιμα (κρέας, λαχανικά, νερό, κύβος λαχανικών κτλ). Χρειάζεται συχνά ανακάτεμα με πηρούνι ώστε να μην σβωλιάσει.
Σκεπάστε με το καπάκι της κατσαρόλας. Το κουσκούς θα είναι έτοιμο σε 15'-20'.
Συνοδεύει γρήγορα πιάτα, σαλάτες και φαγητά φούρνου.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 349 kcal, Υδατάνθρακες 63,6%, Πρωτεΐνες 14,3%, Φυτικές Ίνες 6,8%, Λιπαρά 2,6%, Αλάτι 0,05%.
Βιολογικό προϊόν Ιταλίας.