Βιολογικό Ρύζι Καστανό Αναποφλοίωτο "ΒιοΒλαστός" 500γρ 10258

bioblastos_ryzi_kastano_2087197336
1,88 € ανά τεμάχιο Προμηθευτής: ΒΙΟΒΛΑΣΤΟΣΒΙΟΒΛΑΣΤΟΣ

Το ρύζι (Oryza sativa - Όρυζα η ήρεμη ή Oryza glaberrina - Όρυζα η λειοτάτη) είναι βασικό είδος διατροφικού φυτού που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ως προϊόν κυκλοφορεί σε πολλές μορφές ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του.

Το ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (80%), πρωτεΐνες (7%), διαιτητικές ίνες (1,3%) ενώ περιέχει πολλά μεταλλικά ιχνοστοιχεία (σε μεγάλες ποσότητες: ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σε μικρότερες: κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο) και τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3 (νιασίνη), Β5, Β6.

Δεν περιέχει γλουτένη, άρα μπορεί να καταναλώνεται από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Το ρύζι δεν περιέχει χοληστερόλη, αλάτι και λίπος, δεν προκαλεί αλλεργίες, είναι εύπεπτη τροφή και μπορεί να καταναλωθεί από όλους.

Το αναποφλοίωτο ρύζι (ή καστανό) είναι αυτό που έχει υποστεί την μικρότερη επεξεργασία. Κατά την παραγωγή του, αφαιρείται μέρος μόνο του εξωτερικού σκληρού φλοιού του (γι' αυτό και το χρώμα του παραμένει καφέ) και αυτό είναι που το κάνει πιο θρεπτικό.

Το αναποφλοίωτο ρύζι είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη) και σε σελήνιο.

Τρόπος μαγειρέματος: πλένετε το ρύζι σε τρεχούμενο νερό. Βράζετε 500 γραμμάρια ρυζιού σε 1 λίτρο νερό για 40 λεπτά, σε σιγανή φωτιά.
Όταν απορροφήσει το νερό σβήνετε την φωτιά και το αφήνετε μέσα στην κατσαρόλα του με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά ακόμη.
Αν θέλετε περισσότερη γεύση μπορείτε να του προσθέσετε και έναν κύβο λαχανικών.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 337kcal, Υδατάνθρακες 77,4%, Πρωτεΐνες 7,5%, Λίπη 1,9%.

100% Ελληνικό βιολογικό προϊόν Μεσολλογίου