Το κουκουνάρι ή κουκουναρόσπορος είναι καρπός που προέρχεται από το πεύκο. Παίρνουμε τους σπόρους από τα κουκουνάρια, όταν πέσουν από το δέντρο και ανοίξουν από τον ήλιο. Συλλέγονται συνήθως με το χέρι. Η γεύση τους θυμίζει εκείνη του αμυγδάλου αν και είναι λίγο πιο πικάντικη.
Αποτελούνται κυρίως από λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Περιέχουν βιταμίνες Β1 και Ε, αλλά και χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο.
Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, πινολεϊκό οξύ που είναι κατασταλτικό της όρεξης,
Ενδείκνυνται σε χορτοφάγους, vegans και αθλητές.
Τρώγονται ωμοί ή ψημένοι και χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική, συνοδεύοντας εύγευστα σαλάτες, κρεατικά, σάλτσες και γλυκίσματα.
Ο κουκουναρόσπορος είναι ιδανικός για γλυκά, ψωμί πολύσπορο ή για γέμιση στη γαλοπούλα.
Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 629 kcal, Υδατάνθρακες 19,3%, Πρωτεΐνες 11,6%, Λίπη 61%.