Το χαρούπι είναι ο φυσικός καρπός της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua - Κερατωνία η έλλοβος), μακρόβιου δέντρου που είναι ιθαγενές της Μεσογείου. Είναι γνωστή και με τα ονόματα ξυλοκερατιά, κερατέα, τερατσιά (στην Κύπρο).
Όλες αυτές οι ονομασίες προέρχονται από την αρχαιοελληνική λέξη "κεράτιον" για το χαρούπι.
Από την λέξη κεράτιον προέρχεται και η λέξη καράτι, γιατί το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους.
Ο καρπός της είναι σακχαρώδης και με ευχάριστη, γλυκιά γεύση!
Μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα την ανάγκη μας να φάμε κάτι γλυκό, χωρίς μάλιστα να περιέχει πολλές θερμίδες.
Το χαρούπι όμως είναι πολύ ωφέλιμος καρπός. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι επίσης πηγή βιταμινών Α, Β, Β2, Β3 και D.
Δεν περιέχει γλουτένη και έτσι μπορεί να καταναλώνεται από όσους έχουν δυσανεξία (κοιλιοκάκη).
Δεν περιέχει αλάτι.
Εϊναι μία πολύ καλή λύση για όσους προτιμούν τις ωμές (raw), φυτικές και τελείως φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές, οι οποίες όμως δεν υστερούν σε γεύση ή γλυκύτητα.
Και επιπλέον, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο γλύκισμα, το χαρούπι περιέχει μηδαμινά λιπαρά!
Οι καρποί του χαρουπιού είναι σκληροί και πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τους.
Από τα σπόρια του εξάγεται μία κολλώδης ουσία, το κόμμι, η οποία είναι "συγκολλητική" των τροφίμων.
Βιολογικά συστατικά: 100% χαρούπι ολόκληρο.
Διαθρεπτική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 333 kcal, Υδατάνθρακες 73,9%, Πρωτεΐνες 4,9%, Λιπαρά 0,4%, Φυτικές Ίνες 7,2%, Αλάτι 0%.
Ωμό, Βιολογικό προϊόν Κρήτης.