Το ιπποφαές (Hippophae rhamnoides - Ιπποφαές το ραμνοειδές) είναι ένα πολυδύναμο φυτό που συγκαταλέγεται στις υπερτροφές.
Ο καρπός του είναι σαν μικρές ρόγες σταφυλιού και χρώματος πορτοκαλί.
Το ιπποφαές αναφέρεται σε πολλούς αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Ελληνικότατη και προέρχεται από τις λέξεις ίππος + φάος (σημαίνει ίππος λαμπρός).
Αυτή η ονομασία δόθηκε λόγω της παράδοσης που αναφέρει ότι οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκτούσαν μεγάλη αντοχή στις κακουχίες τρώγοντας τους καρπούς του, ενώ τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς τους έδιναν σαν ζωοτροφή στα άλογα για να αποκτήσουν ευρωστία αλλά και για γρήγορη ανάπτυξη, δίνοντας ταυτόχρονα λαμπερό χρώμα στο τρίχωμά τους.
Το ιπποφαές είναι ένας πραγματικός σύμμαχος της υγείας!
Είναι αντιοξειδωτικός καρπός που έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (περίπου 15 φορές περισσότερη από το ακτινίδιο και 30 από το πορτοκάλι!), είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, σε βιταμίνη Ε (περισσότερη από το σιτάρι ή το αραβόσιτο), σε αμινοξέα και μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο), Β-σιτοστερόλη και πολυφαινόλες.
Το ιπποφαές περιέχει και βιταμίνη Α (περισσότερη από το καρότο), βιταμίνες Β1, Β2, D, F, K, P. Αλλά επίσης περιέχει και τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα Ω-3, Ω-6, Ω-7, Ω-9 (το μοναδικό φυτό που τα περιλαμβάνει όλα μαζί!).
Το ιπποφαές έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι περιέχει πάνω από 190 πολύτιμα θρεπτικά και φαρμακευτικά συστατικά!
Γι' αυτόν τον λόγο έχει πολλές εφαρμογές στη φαρμακευτική: Δίνει πολλή ενέργεια στον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει τον μεταβολισμό, μειώνει την κακή χοληστερίνη, βοηθάει στον προστάτη, βοηθάει στο συκώτι, αντιμετωπίζει ικανοποιητικά διάφορα γαστρεντερικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, αντιμετωπίζει πληγές και δερματικές παθήσεις (ακμή).
Οι θρεπτικές ουσίες και τα φυτοχημικά συστατικά του καρπού έχουν θετική επίδραση έναντι των φλεγμονών και του καρκίνου.
Επίσης, επειδή το έλαιο των καρπών είναι αντιοξειδωτικό, πλούσιο σε φλαβονοειδή και βιταμίνες, χρησιμοποιείται και στην παρασκευή καλλυντικών (κρέμες προσώπου, αντιγηραντικά προϊόντα κτλ).
Τρόπος χρήσης: τρώγεται σαν σταφίδα, σκέτο ή ανάμικτο σε γλυκούς χυμούς, στη σαλάτα, στο γιαούρτι, στο πρωινό ή ανάμικτο με φρούτα.
Δοσολογία: 1 κουταλάκι του γλυκού, 2-3 φορές την ημέρα.
100% Βιολογικό προϊόν χωρίς ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.