Η φυστικιά (Pistacia vera, Πιστακία η γνήσια) είναι φυλλοβόλο δέντρο που καλλιεργείται ευρύτατα σε όλον τον κόσμο για τους γευστικούς καρπούς της, τα φυστίκια, τα οποία είναι από τους πιο νόστιμους και ποιοτικά καλύτερους ξηρούς καρπούς.
Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, είναι πλούσια σε βιοτίνη, σε πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα.
Επίσης, είναι πλούσια στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και την κακή χοληστερόλη στο αίμα.
Το φυστικοβούτυρο είναι πολτός από ψημένα φυστίκια. Είναι γνωστό ως πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών ουσιών (η συγκέντρωση τους είναι αυξημένη στα ψημένα φυστίκια συγκριτικά με τα ωμά).
Χρησιμοποιείται αρκετά ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά και ως γέμιση σε κέικ ή γλυκά και ως υλικό σε σάλτσες.
Η συμβατική μορφή του φυστικοβούτυρου που γνωρίζουμε έχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη. Όμως, τέτοιoυ είδους φυστικοβούτυρο συνήθως περιέχει φοινικέλαιο, και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένο, που είναι πηγή τρανς λίπους.
Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερίνη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν και τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι σε σχέση με άλλα λιπαρά.
Προωθούν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και συσχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια, με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Το φοινικέλαιο προστίθεται στα συμβατικά φυστικοβούτυρα γα να βελτιώσει την υφή τους (ώστε να είναι κρεμώδης), για να μην διαχωρίζεται το λάδι, αλλά και για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Ευτυχώς, υπάρχει και το 100% φυσικό φυστικοβούτυρο από τις Σέρρες, ενισχυμένο που έχει 33% πρωτεΐνη!
Είναι κατάλληλο για όσους ασκούνται πιο έντονα, είτε στο γυμναστήριο είτε στην καθημερινή αθλητική ή επαγγελματική δραστηριότητα τους.
Το αγνό αυτό φυστικοβούτυρο είναι πιο σκληρό, πιο δύσκολο να ανακατευτεί και υπάρχει μια στρώση λαδιού από πάνω που πρέπει να ανακατέψεις καλά για να απορροφηθεί.
Αυτά όλα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν περιέχει αυτό το πρόσθετο έλαιο (υδρογονωμένο λίπος). Το φυσικό φυστικοβούτυρο, όπως είναι αναμενόμενο, έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες.
Λόγω της διατροφικής αξίας των φυστικιών, το φυστικοβούτυρο αν και έχει αρκετές θερμίδες μπορεί να αποτελέσει μια καλή τροφή για παιδιά και αθλητές, αλλά και για να προστατεύσει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω των αντιοξειδωτικών και των μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχει.
Αρκεί μία μικρή ποσότητα για να προσφέρει κορεσμό και μία ικανοποιητική δόση πρωτεΐνης. Επιλέγοντας το φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο 2 συστατικά (φυστίκια και αλάτι) δεν επιβαρυνόμαστε με τρανς λιπαρά οξέα.
Τρόπος σερβιρίσματος:
Μπορείτε να το φάτε σκέτο ή με αρτοσκευάσματα ή ως dip με μπαστουνάκια λαχανικών.
Ειδικότερα για αθλητές ή έντονα ασκούμενους, 2 κουταλιές της σούπας καθημερινά αποτελούν εξαιρετική κάλυψη του οργανισμού σε πρωτεΐνη!
Μπορείτε να το βάλετε πάνω σε κράκερ ή σε φρυγανιές ή μέσα σε ψωμί ως γέμιση.
Τρώγεται και ανακατεμένο με κακάο και μέλι, αλλά επίσης μπορείτε να φτιάξετε κουλουράκια με αυτό!
Και φυσικά, τρώγεται και σκέτο με το ...κουταλάκι!
Βιολογική αξία: 1 κουταλιά της σούπας περιέχει 16 γραμμάρια (περίπου) φυστικοβούτυρο και 5,3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Συστατικά: πολτός φυστικιού 76%, πρωτεΐνη σόγιας 24%.
Χωρίς συντηρητικά.
Χωρίς ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.
Χωρίς γαλακτοκομικά (vegan).
Χωρίς φοινικέλαιο.
Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 542 kcal, Υδατάνθρακες 11,8%, Πρωτεΐνες 33%, Λιπαρά 37,9%, Φυτικές Ίνες 10,7%, Αλάτι 0,14%.
100% Φυσικό προϊόν Σερρών.