Η μαστίχα είναι ρητινώδης χυμός που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου (Pistacia Lentiscus var. Chia - Πιστακιά η Λεντίσκος ποικιλία η Χίος). Αυτή η ρητίνη έχει σκοπό να προστατέψει το δέντρο από παράσιτα, ασθένειες και μικρόβια γι' αυτό και είναι εκ φύσεως αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή, με αντιαλλεργικά χαρακτηριστικά.
Η μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ στα χαραγμένα σημεία και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα. Η μορφή της είναι κρυσταλλική και η αρχική της γεύση μάλλον πικρή, για να φύγει σύντομα, αφήνοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα που της προσδίδει μια μοναδικότητα.
Είναι γνωστή από τα χρόνια του Ιπποκράτη και του Ηρόδοτου (484 π.Χ.) για τις φαρμακευτικές, καλλωπιστικές αλλά και μαγειρικές χρήσεις της.
Η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Δρα επουλωτικά, λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων, από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.
Κλινικά, η μαστίχα έχει αποδεχτεί ιδιαίτερα ευεργετική για την αντιμετώπιση του δωδεκαδακτυλικού έλκους, καθώς μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο ζει κάτω από τον γαστρεντερικό βλεννογόνο στο 90% των ασθενών που πάσχουν από δωδεκαδακτυλικό έλκος και στο 60% των ασθενών που πάσχουν από γαστρικό έλκος, προκαλώντας μεταβολές στην κυτταρική του δομή.
Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν την παρουσία πολυφαινολικών ενώσεων, γνωστών για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς προστατεύουν τους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού, από την παρουσία των ελεύθερων ριζών.
Η μαστίχα έχει όμως κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες: μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και μειώνει αυτά της κακής (LDL).
Η μαστίχα έχει αντικαρκινική δράση στο παχύ έντερο, βοηθώντας την απόπτωση καρκινικών κυττάρων.
Επιπρόσθετα, διευκολύνει την πέψη επειδή το μάσημα της προκαλεί έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού. Αλλά και το ίδιο το μάσημα ενισχύει τα ούλα και το σίελο που παράγεται σε συνδυασμό με το μαστιχέλαιο της αντιμετωπίζουν δραστικά την τερηδόνα και την δυσοσμία του στόματος.
Επίσης σημαντική είναι η επίδραση της στη λειτουργία του ήπατος καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα. Κατά αυτόν τον τρόπο απορροφάται η χοληστερόλη, της οποίας η συγκέντρωση στο αίμα μειώνεται με συνέπεια την ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μαστίχα χρησιμοποιούνταν και για καλλωπισμό. Λειτουργούσε σαν αντηλιακό έναντι των εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο ενώ αποτελούσε κύριο συστατικό στην παραγωγή σαπουνιού και κρέμας ομορφιάς.
Στη σύγχρονη κοσμετολογία, το μαστιχέλαιο, λόγω του ουρσολικού οξέος χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυΐας και για την προστασία από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής.
Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο, σαν αιθέριο έλαιο που είναι, στην παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου, καθώς το ουρσολικό οξύ, μεταξύ των άλλων, αποκαθιστά τις δομές κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας έτσι το χρόνο γήρανσης του.
Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Προϊόν της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
100% φυσικό προϊόν (ο καθαρισμός της γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα).