Όραμα και στόχος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι να γνωρίσει ο απανταχού καταναλωτής - μέσα από μοντέρνα και ωφέλιμα για την υγεία του προϊόντα - την μασχίχα, ένα μοναδικό και ξεχωριστό σε γεύση και άρωμα προϊόν, με σημαντικές και πιστοποιημένες θεραπευτικές ιδιότητες. 

Η ένωση θέλει να καταφέρει να την καταστήσει απαραίτητο συστατικό σε μία σειρά λειτουργικών προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης έτσι ώστε να ανταποκριθεί ενεργά στο σκοπό, αλλά και στη δέσμευση της απέναντι στους χιλιάδες παραγωγούς - μέλη της.

Η ένωση ιδρύθηκε το 1938 βάση του νόμου 1390, είναι αναγκαστικός συνεταιρισμός και αποτελεί τον φορέα αποκλειστικής διαχείρισης της φυσικής μαστίχας Χίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αποτελεί την συνολική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των 24 Μαστιχοχωρίων που βρίσκονται στην νότια Χίο. 

Σήμερα αριθμεί περίπου τα 4.850 μέλη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας βορείου Αιγαίου.