Το θυμάρι (Thymus capitatus - Θύμος ο κεφαλωτός ή Thymus vulgaris - Θύμος ο κοινός) είναι αρωματικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Είναι γνωστό και σαν χαμοθρούμπι ή σμάρι. Τα φύλλα του, όταν ξεραθούν, αναδύουν έντονο άρωμα όταν θρυμματιστούν. Η γεύση τους είναι πολύ δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια. Γι' αυτό χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό πολλών φαγητών (ψάρια, κρέας, σούπες, σάλτσες κλπ).
Είναι αντιμικροβιακό, αναντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, στυπτικό, ανθελμινθικό (αντιπαρασιτικό, ειδικά για το έντερο).
Βοηθάει την δυσπεψία (διαλύει τα αέρια του εντέρου και του στομάχου) και την μη αποτελεσματική πέψη και είναι πολύ καλό χωνευτικό. Θεωρείται αντισηπτικό του εντέρου και των πνευμόνων. Μειώνει τους περιττούς σπασμούς, την ουλίτιδα και την τριχόπτωση.
Το αιθέριο έλαιο του φυτού, η θυμόλη, έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί συστατικό εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος. Η θυμόλη είναι επίσης αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυκήτων που μολύνουν τα νύχια των ποδιών.
Έχει ήπια στυπτική δράση και γι' αυτό είναι χρήσιμο στην παιδική διάρροια και στην νυχτερινή ενούρηση.
Το ρόφημα από θυμάρι θεραπεύει την γρίπη, τον επίμονο βήχα και την βρογχίτιδα, το άσθμα, την λαρυγγίτιδα, τον ερεθισμένο λαιμό. Προστατεύει από αναπνευστικές και πεπτικές λοιμώξεις. Για να παρασκευάσουμε έγχυμα βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βότανο (ή 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο βότανο) σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.
Το θυμάρι κάνει πολύ καλό για το άγχος, το κυκλοφορικό, την κατάθλιψη, τις ημικρανίες και τα νεύρα. Είναι επίσης απαραίτητο για τους υποτασικούς και κάνει καλό στην επούλωση πληγών, στις δερματοπάθειες, σπυριά, εγκαύματα και λευκόρροια.
100% Ελληνικό βιολογικό προϊόν.
Καλλιεργείται σύμφωνα με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
Συλλέγεται και επεξεργάζεται με το χέρι.