Βιολογικά Βερίκοκα Απύρηνα "Ολα Βιο" 200γρ 10101

olabio_berikoka
4,05 € ανά τεμάχιο Προμηθευτής: ΟΛΑ ΒΙΟΟΛΑ ΒΙΟ

Τα βερίκοκα είναι οι καρποί της βερικοκιάς (Prunus armeniaca). Η ονομασία τους προήλθε πιθανόν από την λατινική λέξη praecocia που σημαίνει "πρώιμα" επειδή παρουσιάζει πρώιμη ωρίμανση.

Η σάρκα τους είναι χυμώδης, γλυκιά και εύγευστη ενώ ο πυρήνας τους είναι ξυλώδης και περιέχει 1-2 σπόρια με πικρή γεύση που μοιάζουν με αμύγδαλα και κατατάσσονται στις αντικαρκινικές τροφές.

Τα βερίκοκα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φρούτων που βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (κυρίως στον πνεύμονα και πιθανόν και στο πάγκρεας). Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, αλλά περιέχουν και βιταμίνες Β1, Β2 και C. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες άρα βοηθάνε πολύ το γαστρεντερικό σύστημα και την πέψη.

Επίσης περιέχουν πηκτίνη, υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και πληθώρα ιχνοστοιχείων και β-καροτένιο (καροτονοειδές που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α) το οποίο σχετίζεται με την μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου (ειδικά του πνεύμονα και του δέρματος).

Τα βερίκοκα αποτελούν κύρια πηγή κυτταρινών, οι οποίες αν και δεν έχουν θρεπτική αξία για τον άνθρωπο, είναι απαραίτητες στη διατροφή του για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη και νάτριο. Ενδείκνυνται στην αναιμία (επειδή περιέχουν σίδηρο) αλλά και στον έλεγχο του βάρους αφού οι υδατάνθρακες που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

Είναι πολύ εύπεπτα και θρεπτικά και συνιστώνται για παιδιά στην ανάπτυξη ή σε όλους κατά την διάρκεια της ανάρρωσης. Ως φρέσκο θεραπεύει τη διάρροια λόγω της στυπτικής του δράσης ενώ ως αποξηραμένο θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα.

Το χρώμα του αποξηραμένου βερίκοκου πρέπει να είναι το φυσικό του, δηλαδή καφέ-πορτοκαλί και όχι πορτοκαλί ανοικτό (προκαλείται από θειάφισμα του καρπού, το οποίο χαλάει και την γεύση του).

Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 238 kcal, Υδατάνθρακες 61,8%, Πρωτεΐνες 3,7%, Λιπαρά 0,5%.