Η ζέα (επιστημονική ονομασία για το δίκοκκο σιτάρι) είναι ένα αρχαίο δημητριακό που χρονολογείται από την αρχαιότητα και ήταν βασικό συστατικό των αρχαίων Ελλήνων. Ονομάζεται και "ζείδωρος", δηλαδή "αυτός που δωρίζει ζωή".
Θεωρείται ως το κατ' εξοχήν δημητριακό που αποτελούσε την καθημερινή διατροφή πολλών λαών της Μικράς Ασίας και του Ελλαδικού χώρου, με χρονολογία 10.000 ετών!
Το δημητριακό triticum dicoccum έχει επιζήσει μέχρι και τις μέρες μας και πρόσφατα άρχισε ξανά να καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αφού οι παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές αναγνωρίζουν εκ νέου τα οφέλη του.
Η ζέα δεν περιέχει πολύ γλουτένη (βασικό συστατικό του σιταριού) η οποία είναι πρωτεΐνη στήριξης- συγκόλλησης των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και έχει τον ρόλο της δημιουργίας σταθερών αναμνήσεων και εικόνων, οι οποίες όμως είναι περιορισμένες και δεν έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης ανάπτυξης τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η γλουτένη από την μία μας βοηθάει να θυμόμαστε, αλλά από την άλλη περιορίζει την φαντασία και την δημιουργικότητα μας!
Η αρχαιοελληνική καθημερινή διατροφή περιλάμβανε μόνο την ζέα ως βασικό συστατικό της, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόγονοι μας ήδη γνώριζαν ότι η ζέα ενίσχυε το πνεύμα, αφήνοντας τον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο ελεύθερα και δημιουργικά.
Οι ταλιατέλες με δίκοκκο σιτάρι (ζέα) ολικής άλεσης δεν περιέχουν αλάτι και βράζουν σε 9 λεπτά.
Βιολογικά συστατικά: αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι ολικής άλεσης, νερό.
Δεν περιέχουν αλάτι.
Παρασκευάζονται στην Ελλάδα.
Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 325 kcal, Υδατάνθρακες 62,3%, Πρωτεΐνες 12,6%, Λίπη 2,8%, Εδώδιμες Ίνες 7,9%, Νάτριο <0,01%.