Βιολογικοί σπόροι για φύτρωμα άλφα-άλφα (Medicago sativa - Μηδική η ήμερος). Στην Ελληνική ύπαιθρο το γνωρίζουμε ως τριφύλλι. Το όνομα άλφα-άλφα προέρχεται από την Αραβική "αλφ αλ-φα" που σημαίνει "πατέρας όλων των τροφών"!
Τα φύτρα είναι σπόροι που έχουν αρχίσει να βλασταίνουν και ανήκουν στις ζωντανές τροφές, οι οποίες περιέχουν υψηλή ποσότητα ενζύμων, βιταμινών και πρωτεϊνών. Η μηδική είναι ένα είδος οσπρίου σε σχήμα μικρού φασολιού και σε μέγεθος όσο το μισό ενός σπόρου σουσαμιού.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (4%), αλλά και σε βιταμίνες A, B, Β12, C, E και Κ καθώς και σε πολλά χρήσιμα μεταλλικά άλατα (ειδικά μαγνήσιο) και σε αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία.
Τα φύτρα είναι μία θαυμάσια εναλλακτική πρόταση, ειδικά αν θέλετε να αποφύγετε για λίγο καιρό τα συνηθισμένα λαχανικά. Προσφέρουν πρωτεΐνες και χλωροφύλλη όλο τον χρόνο.
Αποτελούν μία σπουδαία πηγή αυθεντικής ενέργειας και δύναμης. Είναι ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία και είναι ζωντανή τροφή, αφού συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμη και μέσα στο ψυγείο!
Επίσης, περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά και παράλληλα είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών.
Είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι τα φύτρα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, βοηθούν σε ανώδυνη εμμηνόπαυση και είναι κατά των καρκινικών όγκων!
Ειδικά τα φύτρα άλφα-άλφα κατεβάζουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και μειώνουν τα λίπη.
Πρόταση διατροφής: Τα φύτρα άλφα-άλφα είναι τρυφερά και τρώγονται ωμά ή ανακατεμένα σε σαλάτες, σε όσπρια, σε δημητριακά, σε ζυμαρικά, σε σάντουιτς, ακόμη και σε χυμούς ή σε σούπες.
Δεν δημιουργούν αέρια στα έντερα (σε αντίθεση με τα μαγειρεμένα λαχανικά).
Τα φύτρα καλλιεργούνται εύκολα, χωρίς χώμα και ήλιο.
Επιπλέον, η καλλιέργεια των δικών σας σπόρων σας δίνει την χαρά της δημιουργίας και της αυτάρκειας.
Τρόπος καλλιέργειας: Παίρνετε 1,5 κουταλιά της σούπας σπόρους άλφα-άλφα και τους τοποθετείτε σε ένα βάζο με ελάχιστο μέγεθος μισού λίτρου. Το βάζο θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να γίνεται εύκολα η κυκλοφορία του αέρα και επιπλέον να υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν τα φύτρα, αλλά και για να μπορείτε να τα βγάζετε εύκολα.
Γεμίζετε το βάζο με νερό περίπου 4-5 δάκτυλα πάνω από το επίπεδο των σπόρων. Αν δείτε σπόρους να επιπλέουν, αφαιρέστε τους με ένα κουτάλι γιατί είναι ακατάλληλοι και δεν θα φυτρώσουν.
Στη συνέχεια, σκεπάστε το βάζο με ένα κομμάτι τούλι το οποίο θα το σταθεροποιείστε σφιχτά με ένα λαστιχάκι.
Αφήστε τους σπόρους να μουλιάσουν καλά για 12 ώρες σε θερμοκρασία 18-22 βαθμούς Κελσίου.
Μετά, αναποδογυρίστε το βάζο χωρίς να βγάλετε το τούλι ώστε να πεταχτεί μόνο το νερό. Ξαναγεμίστε με νερό το βάζο, έτσι όπως είναι με το τούλι, ξεπλύνετε τους σπόρους και πετάξτε πάλι το νερό.
Ποτίζετε το βάζο με τους σπόρους 2-3 φορές την ημέρα.
Η αποκομιδή των φυτρωμένων σπόρων μπορεί να γίνει μετά από 4-6 ημέρες (μετά την 3η ημέρα θέλουν απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως). Αλλιώς, αν περάσει μία εβδομάδα, βάλτε φρέσκο νερό στο βάζο.
Σημείωση: Η βλάστηση γίνεται γρηγορότερα το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα.
Σημείωση: Τα φύτρα είναι έτοιμα για κατανάλωση μόλις δούμε να έχουν ύψος απο 2 μέχρι 6 εκατοστά. Μεγαλύτερο ύψος σημαίνει ότι θα έχουν και μεγαλύτερες ρίζες, άρα θα είναι πολύ πικρά για φάγωμα.
Σημείωση: Όταν τα φύτρα είναι έτοιμα, μπορείτε να τα ξεπλύνετε σε ένα σουρωτήρι, να τα στραγγίσετε καλά και να τα βάλετε στο ψυγείο, σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι ή σε σακουλάκι που να κλείνει αεροστεγώς. Εκεί, συνεχίζουν νε μεγαλώνουν, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε μία εβδομάδα.
Διατηρείστε τους σπόρους σε μέρος σκιερό, δροσερό και ξηρό.