Ταχίνι (τεχίνα στα Αραβικά, ταχίν στα Τούρκικα) ονομάζεται ο πολτός του σουσαμιού. Ο σησαμοπολτός είναι δημοφιλές συστατικό για διάφορα πιάτα (όπως η ταχινόσουπα, το χούμους), για σάλτσες, αλλά και σκέτο (ως βούτυρο πάνω στο ψωμί ή με μέλι ως γλύκισμα).
Το ταχίνι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες (Β1, Β2, νιασίνη, Ε).
Το σουσάμι περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά.
Το σουσάμι περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με την μορφή φυτικών ινών που βοηθούν την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα-6) που συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης.
Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (άρα αντιμετωπίζει την οστεοπόρωση), σίδηρο (δίνει σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και την σεξουαλικότητα), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων) ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό.
Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.
Το αναποφλοίωτο (σκούρο) ταχίνι παράγεται από 100% βιολογικό σουσάμι στην Ελλάδα, χωρίς την προσθήκη αλατιού.
Σημείωση: το συγκεκριμένο ταχίνι είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες από όλα τα αντίστοιχα της αγοράς και ταυτόχρονα το χαμηλότερο σε λιπαρά.
Διατροφικές αξίες ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 617 kcal, Πρωτεΐνες 30%, Υδατάνθρακες 11,2%, Λιπαρά 50,5%.