Βιολογικό Ακατέργαστο Ωμό Χαρουπάλευρο Xωρίς Γλουτένη "Creta Carob" 300γρ 10180

Βιολογικό Ακατέργαστο Ωμό Χαρουπάλευρο Xωρίς Γλουτένη "Creta Carob" 300γρ
2,20 € ανά τεμάχιο Προμηθευτής: CRETA CAROBCRETA CAROB

Το χαρούπι είναι ο φυσικός καρπός της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua - Κερατωνία η έλλοβος), μακρόβιου δέντρου που είναι ιθαγενές της Μεσογείου. Είναι γνωστή και με τα ονόματα ξυλοκερατιά, κερατέα, τερατσιά (στην Κύπρο). 
Όλες αυτές οι ονομασίες προέρχονται από την αρχαιοελληνική λέξη "κεράτιον" για το χαρούπι. Από την λέξη κεράτιον προέρχεται και η λέξη καράτι, γιατί το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους.

Το αλεύρι από χαρούπι είναι πολύ ωφέλιμο καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι επίσης πηγή βιταμινών Α, Β, Β2, Β3 και D και παρέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει 2 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.

Δεν περιέχει γλουτένη και έτσι μπορεί να καταναλώνεται από όσους έχουν δυσανεξία (κοιλιοκάκη).

Το χαρουπάλευρο, δηλαδή η ακατέργαστη σκόνη από χαρούπι (κατά την επεξεργασία γίνεται χρήση θερμοκρασίας μικρότερης των 50 βαθμών για να διασφαλιστεί ότι το τελικό προϊόν θα παραμείνει ακατέργαστο) είναι μία μεγάλη απόλαυση για εκείνους που τους αρέσουν τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Το χαρουπάλευρο αντικαθιστά την ακατέργαστη σκόνη του κακάο, αλλά αντίθετα από αυτό δεν περιέχει καθόλου οξαλικό οξύ το οποίο εμποδίζει το σώμα να κάνει χρήση ασβεστίου και ψευδαργύρου.

Το χαρουπάλευρο μπορεί να προστεθεί και να αναμιχθεί στο αλεύρι στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιεία. Μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κέικ, για ζεστά ποτά, στα μιλκ σέικ από γάλα σόγιας και στα επιδόρπια.

Είναι εκ φύσεως γλυκό και γι' αυτό χρειάζεται λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη αν επιθυμείτε επιπλέον γλύκανση στα τρόφιμα που θα φτιάξετε.

Ωστόσο, το αλεύρι από χαρούπι έχει και φαρμακευτικές χρήσεις!
Το θρεπτικό χαρουπάλευρο αντιμετωπίζει τους βρεφικούς κοιλόπονους και τις παιδικές γαστρενετρίτιδες.
Αλλά επίσης, χρησιμοποιείται για να καταπολέμηση της διάρροιας σε βρέφη, παιδιά και ενηλίκους.

Αυτό οφείλεται στα σάκχαρα και στις τανίνες που περιέχει. Οι τανίνες του χαρουπιού έχουν αντισηπτική δράση στη γαστρεντερική οδό, και έτσι είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση της διάρροιας.
Τα σάκχαρα κάνουν το χαρούπι κολλώδες και ικανό να δρα ως πυκνωτικό για την απορρόφηση του νερού, και αυτό αποτελεί έναν άλλο μηχανισμό μέσω του οποίου βοηθά στη μείωση της διάρροιας.
Εξάλλου, από τα σπόρια του χαρουπιού εξάγεται το γνωστό κόμμι χαρουπιού, που χρησιμοποιείται ως πηκτική και κολλώδης ουσία στην βιομηχανία τροφίμων.

Επίσης, συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πάρα πολλά σιρόπια και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Δοσολογία
Για την αντιμετώπιση της διάρροιας στα παιδιά η δοσολογία είναι 15 γραμμάρια (3 κ.γ.) χαρουπάλευρου την ημέρα.
Για τους ενήλικες είναι 20 γραμμάρια (4 κ.γ) την ημέρα.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 366 kcal, Υδατάνθρακες 80,9%, Πρωτεΐνες 9,5%, Λιπαρά 0,5%.

100% φυσικό και ανεπεξέργαστο βιολογικό προϊόν Κρήτης.