Ο κουρκουμάς (ή αλλιώς Turmeric - κιτρινόριζα) προέρχεται από την ρίζα του τροπικού φυτού Curcuma Longa (Κουρκούμη η Μακρά). Οι ρίζες του φυτού βράζονται, ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται δίνοντας μας μία κίτρινη σκόνη.
Η τριμμένη κιτρινόριζα είναι πολύ γνωστή στα φαγητά της Ασίας και της Μέσης Ανατολής ως συστατικό του κάρι. Όμως είναι πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας.
Ο κουρκουμάς είναι μπαχαρικό που συγγενεύει με την πιπερόριζα (τζίντζερ) και έχει ήπια γεύση και άρωμα ξύλου.
Εκτός από την χρήση του στη μαγειρική, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται και στη θεραπεία πλήθους ασθενειών επειδή έχει πολλές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Επίσης, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες), βιταμίνες (νιασίνη, C, Ε και Κ) και μεταλλικά στοιχεία (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο).
Βοηθάει στην αποβολή παρασίτων από το σώμα καθώς και στην αποτοξίνωση ιστών όπως το συκώτι.
Ο κουρκουμάς ταιριάζει ιδιαίτερα σε ζυμαρικά, λαχανικά, πατάτες, ρύζι και ψάρι.
Βιολογικό προϊόν Ινδίας.