Λακωνικός Τοπικός Οίνος, Ερυθρός Ξηρός, βιολογικής καλλιέργειας, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Λακωνίας.
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυρούδι 50%, Αγιωργίτικο 50%.
Εσοδεία 2010: 10.000 φιάλες.
Ο τρύγος γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου, σε μικρά τελάρα για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξη της ποιότητας των αμπελώνων.
Αμέσως μετά την παραλαβή τους, οι δύο ποικιλίες αναμειγνύονται σε ίσα μέρη και αφού απορραγιστούν ψύχονται παρουσία ξηρού πάγου και αναγωγικού περιβάλλοντος, ώστε να εκχυλιστούν προζυμωτικά τα αρωματικά χαρακτηριστικά και οι φίνες τανίνες.
Στη συνέχεια ξεκινά η ζύμωση που διαρκεί για 8-10 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωσή της. Παράλληλα με την παραμονή των κρασιών σε βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός για περίπου 10 μήνες πραγματοποιείται και η μηλογαλακτική ζύμωση που του προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Αρκετά ζωηρό κόκκινο χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες.
Αρωματική πολυπλοκότητα που αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό των δύο ποικιλιών, αρώματα κερασιού, καρύδας, κακάου, ξύλου και βανίλιας.
Στο στόμα με ελαφρύ σώμα, ζωηρές τανίνες και καλή οξύτητα.
Αρμονία γεύσεων: Σερβίρεται στους 16°C.
Συνοδεύει ιδανικά κρέατα με πιπεράτες κόκκινες σάλτσες, κανελόνια με κιμά, κόκορα κρασάτο, μοσχάρι γιουβέτσι, κίτρινα παλαιωμένα τυριά και καπνιστά λουκάνικα και αλλαντικά.
Βιολογικό προϊόν Μονεμβασιάς.