Η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι η ρίζα του φαρμακευτικού φυτού Zingiber Officinale (Ζιγγίβερις η Φαρμακευτική) η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική, αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά.
Άλλα γνωστά μέλη της ομάδας των φυτών που ανήκει η πιπερόριζα είναι το κάρδαμο και ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα).
Είναι ρίζα πολύ διαδεδομένη στην Ασία και στην Ανατολική Αφρική και χρησιμοποιείται στη μαγειρική επειδή δίνει γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση ενώ αναδύει πικάντικο και λεμονοειδές άρωμα.
Στην Ασία, η πιπερόριζα συνοδεύει πιάτα με κοτόπουλο, με λαχανικά, με σούπες, με φακές, αλλά και γλυκά. Και φυσικά, χρησιμοποιείται και ως βασικό συστατικό σε μείγματα μπαχαρικών (όπως το κάρι και το γκαράμ μασάλα).
Η πιπερόριζα είναι από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως επειδή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Περιέχει αρκετό νερό (περίπου 80%) αλλά και κάλιο και ψευδάργυρο.
Βελτιώνει τις στομαχικές διαταραχές και ρυθμίζει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Είναι ιδιαίτερη γνωστή για την αντιμετώπιση της ναυτίας αλλά και των αερίων που σχετίζονται με τα εντερικά παράσιτα.
Επίσης, εξισορροπεί την παραγωγή οξέων του στομάχου τα οποία σκοτώνουν τα παράσιτα και μας προστατεύουν από μολύνσεις.
Βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Επίσης, ανακουφίζει από την ναυτία, τον ίλιγγο και αποτρέπει τον εμετό.
Συνιστάται και για τους ηλικιωμένους επειδή είναι τονωτικό βότανο το οποίο δίνει ενέργεια ενώ παράλληλα μειώνει την χοληστερίνη και ρυθμίζει το σάκχαρο.
Βιολογικό προϊόν Σρι Λάνκας (Κεϋλάνης).