Η πολέντα είναι το σιμιγδάλι του καλαμποκιού. Είναι κοκκώδες αλεύρι που παρασκευάζεται από καλαμπόκι (γι' αυτό και έχει έντονο κίτρινο χρώμα).
Πολέντα επίσης ονομάζεται το φαγητό που προκύπτει σιγοβράζοντας το αντίστοιχο υλικό σε νερό και μαγειρεύοντας το μέχρι να γίνει χυλός. Τρώγεται όσο είναι καυτό και ταυτόχρονα μαλακό, διαφορετικά κόβεται σε φέτες και ψήνεται στο γκριλ ή τηγανίζεται.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 352kcal, Υδατάνθρακες 78%, Πρωτεΐνες 7,5%, Λίπη 1,8%.