Η ζάχαρη καρύδας χρησιμοποιείται ως υγιεινό και θρεπτικό υποκατάστατο ζάχαρης για πολλά χρόνια σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.
Είναι ακατέργαστη καφέ ζάχαρη καρύδας (Cocos nucifera - Κοκοφοίνικας) με πλούσια γεύση που θυμίζει καραμέλα βουτύρου. Περιέχει φυσικά σάκχαρα που παράγονται από τα άνθη των τροπικών καρύδων.
Περιέχει πληθώρα βιταμινών της ομάδας Β αλλά και 16 αμινοξέα, καθιστώντας την πολύ πιο θρεπτική από οποιαδήποτε άλλη κρυσταλλική ζάχαρη.
Η ιδιαιτερότητα της σε σχέση με τις άλλες είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (Gi=35, σχεδόν ο μισός από τις υπόλοιπες) κάτι που την κάνει ιδανική για άτομα που πάσχουν από σάκχαρο.
Έχει επίσης πολύ λίγα λιπαρά και συνιστάται σε όσα άτομα προσέχουν το βάρος τους ή δεν θέλουν να επιβαρύνονται με θερμίδες.
Την ζάχαρη καρύδας μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στα ροφήματα (καφέ, τσάι κτλ), στα επιδόρπια και φυσικά στην ζαχαροπλαστική. Είναι επίσης κατάλληλη και στην μαγειρική επειδή έχει χαμηλή θερμοκρασία τήξης και υψηλή θερμοκρασία καύσης.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 376 kcal, Υδατάνθρακες 91,9%, Πρωτεΐνες 1,2%, Λίπη 0,1%.
Βιολογικό προϊόν Ινδονησίας.