Το κριθαράκι ή αλλιώς μανέστρα είναι ένα από τα πιο κλασσικά πιάτα ζυμαρικών της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας.
Το όνομα του οφείλεται στο γνωστό σε όλους δημητριακό κριθάρι και διακρίνεται για το ωοειδές του σχήμα πλατύ στο κέντρο και μυτερό στις άκρες.
Αν και μοιάζει με ρύζι, δε χυλώνει εύκολα, ενώ βράζει πιο γρήγορα.
Τρώγεται ζεστό, συνήθως σε κοκκινιστά ή χρησιμοποιείται σε σούπες. Στην ελληνική κουζίνα, συνήθως προστίθεται σε φαγητά της κατσαρόλας στο τέλος, για να βράσει απορροφώντας τους ζωμούς του κρέατος και να χυλώσει. Παραδοσιακά, κυρίως χρησιμοποιείται στο γιουβέτσι.
Χρησιμοποιείται επίσης σε σαλάτες, για τις οποίες βράζει, ύστερα ανακατεύεται με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο (προαιρετικά ώστε να μην κολλάει) και εν συνεχεία, αφού κρυώσει, συνδυάζεται με διάφορα βρασμένα ή ψημένα λαχανικά (αγγινάρες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες μάραθο κ.α.) ενώ συχνά προστίθενται και ελιές.
Συχνά σερβίρεται με τριμμένα, αλμυρά τυριά, όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
Δεν περιέχει γαλακτοκομικά (νηστίσιμο).
Vegan προϊόν.
Χωρίς αλάτι.
Προτεινόμενη Συνταγή:
Σε ένα σκεύος σοτάρετε το κριθαράκι με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε για 3-4 λεπτά ωσότου να πάρει χρώμα. Σβήνετε με μισό ποτήρι λευκό κρασί και χαμηλώνετε την φωτιά.
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, ένα ποτήρι τοματοχυμό ή φρέσκια τομάτα ψιλοκομμένη και ένα ποτήρι νερό.
Αφήστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται.
Σερβίρετε ως γιουβέτσι ή σκέτο με τριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Βιολογικά συστατικά: σιμιγδάλι σκληρού σίτου, νερό, κουρκουμάς (5%).
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 363 kcal, Υδατάνθρακες 71%, Πρωτεΐνες 11,3%, Λιπαρά 2,9%, Αλάτι 0,08%.
100% Ελληνικό βιολογικό προϊόν.