Κολοκυθόσποροι είναι τα σπόρια του κολοκυθιού (Curcubita pepo).
Οι σπόροι αυτοί είναι γνωστοί και με την ονομασία πασατέμπο, που προέρχεται από τις Ιταλικές λέξεις passa tempo (για να περνά η ώρα), δηλώνοντας ότι οι κολοκυθόσποροι καταναλώνονταν εν ώρα αναμονής ή όσο οι άνθρωποι έψαχναν να βρουν μία κίνηση (μια συνήθεια) ώστε να περάσουν την ώρα τους.
Περιέχουν τα πολύτιμα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (περιεκτικότητα 40%-50%) και κυρίως το λινολεϊκό οξύ. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες (35%), αλλά και στα μεταλλικά ιχνοστοιχεία σίδηρο (έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα από όλους τους σπόρους), μαγνήσιο, ψευδάργυρο.
Περιέχουν επίσης βιταμίνες C, Ε, Κ και φυτοστερόλες (φυτοοιστρογόνα).
Οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα προστάτη ενώ εξομαλύνουν την λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
Προστατεύουν από τα εμφράγματα και τον καρκίνο του εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
Οι κολοκυθόσποροι είναι διουρητικοί και έχουν υπακτική δράση. Επιπλέον δρουν σαν αντιοξειδωτικά λόγω της βιταμίνης Ε και θρέφουν την επιδερμίδα.
Πολύ σημαντικό είναι ένα συγκεκριμένο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στους ωμούς σπόρους κολοκύθας, η κουρκουρμπιτίνη, η οποία έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες καθώς έχει την ικανότητα να παραλύει τα παράσιτα, να μην τα αφήνει να επωάσουν τα αυγά τους και επίσης να μην μπορούν να προσκολληθούν στα έντερα και έτσι απομακρύνονται μέσω της πέψης.
Σημείωση:Ο φρέσκος καρπός του κολοκυθόσπορου πρέπει να είναι "γεμάτος" και να μην πικρίζει.
Τρόπος χρήσης:Οι κολοκυθόσποροι μπορεί να φαγωθούν ωμοί, αλλά και να συνοδέψουν άνετα σαλάτες, γλυκά ή πρωινά.
Βιολογικά συστατικά: 100% ωμός κολοκυθόσπορος.
Διαθρεπτική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια : Ενέργεια 593 kcal, Υδατάνθρακες 4,7%, Πρωτεΐνες 30,2%, Φυτικές Ίνες 6%, Λιπαρά 49%, Αλάτι 0,18%.
Για την ασφαλέστερη διατηρησιμότητα του, συνιστάται να φυλάσσεται σε θερμοκρασία ως 18ο Κελσίου.