Οι φακές συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα όσπρια, αυτά τα οποία πρωτοκαλλιέργησε συστηματικά ο άνθρωπος από την αρχαιότητα (περίπου από το 2.000 π.Χ.) .
Είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι από τα νοστιμότερα όσπρια, γνωστά σε όλο τον κόσμο.
Οι κόκκινες φακές ιδιαίτερα είναι πιο "απαλές" σε γεύση και μαγειρεύονται σε μικρότερο χρόνο (χρειάζονται μόλις 15 λεπτά).
Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι πιο εύπεπτες και κατάλληλες για άτομα με ευερέθιστο έντερο επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες (σκληρές) φυτικές ίνες.
Οι κόκκινες φακές, αν βράσουν καλά, είναι ιδανικές για να γίνουν πουρέ.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε υπέροχες εξωτικές σαλάτες ή να τις γευτείτε σαν σούπα, όπως στις κλασικές φακές.
Συνταγή με κόκκινες φακές: κόψτε 1 μέτρια πατάτα, 1 καρότο, μισό κρεμμύδι και ψιλοκόψτε 1-2 σκελίδες σκόρδο.
Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, προσθέστε μία κούπα φακές, προσθέστε νερό μέχρι να καλύψει όλα τα υλικά και αφήστε να βράσει για 15 λεπτά.
Μετά, σιγοβράστε για 30 λεπτά.
Μπορείτε να προσθέσετε κάρυ ή κουρκουμά.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 306 kcal, Υδατάνθρακες 43%, Πρωτεΐνες 25,6%, Λιπαρά 1,5%, Φυτικές Ίνες 18%, Αλάτι 0,05%.