Το πλιγούρι ανήκει στα δημητριακά και είναι ολόκληρος ο κόκκος σταριού τεμαχισμένος (αλεσμένος). Είναι πολύ διαδεδομένη τροφή στην ανατολική Μεσόγειο και χρησιμοποιείται στη μαγειρική για περισσότερα από 4.000 χρόνια.
Είναι πηγή φυτικών ινών (βοηθάνε στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος) και πλούσιο σε μαγγάνιο (συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας).
Περιέχει επίσης πολύ κάλιο και φώσφορο (περίπου 3 με 4 φορές περισσότερο από τα άσπρα μακαρόνια και ρύζι), μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό), ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε (συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο και γι' αυτό το λόγο η συχνή κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επίσης, είναι άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς επειδή ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα με ήπιο ρυθμό.
Το πλιγούρι δίνει την ίδια ενέργεια σε σύγκριση με το ρύζι ή τις πατάτες, αλλά χορταίνει γρηγορότερα (δημιουργεί διατροφικό κορεσμό). Και είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες (12,3%).
Μαγειρεύεται εύκολα και είναι ευκολοχώνευτο αφού έχει υποστεί ήπια θερμική επεξεργασία.
Χρησιμοποιείται στις σαλάτες, ενώ μπορεί σε συγκεκριμένες συνταγές να αντικαταστήσει το ρύζι ή τα μακαρόνια. Από τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν σε φαγητά όπως γεμιστά, σούπες ή ντολμαδάκια.
Βιολογικά συστατικά: πλιγούρι από Ελληνικό σκληρό στάρι (100%).
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια: Ενέργεια 346 kcal, Υδατάνθρακες 66,8% εκ των οποίων σάκχαρα 2γρ, Πρωτεΐνες 10,6%, Λιπαρά 1,5%, Φυτικές Ίνες 9,6%, Αλάτι 0,006%.
100% Ελληνικό βιολογικό προϊόν Βόρειας Ελλάδος